dinsdag 17 februari 2015

Jilt Dijksheide


Heerlijk wandelen, dit is zo'n prachtig stuk natuur!

Grenzend aan Trimunt, ligt de 2 ha grote Jilt Dijksheide. De Jilt Dijksheide is het enig overgebleven heideveld in het Westerkwartier, met het laatste stukje niet afgegraven hoogveen.
Vanouds werd in dit gebied veen afgegraven. Eerst op zeer kleine schaal door de boeren in turfputten. Ook is bekend dat het vroegere klooster 'Maria's poort' (nabij Grootegast) vóór 1600 in de buurt van Trimunt veen ontgon.
Na 1600 groeide echter de vraag naar turf. In het zuiden van het Westerkwartier werd daarom de veenontginning door de Heren van Nienoord grootscheeps aangepakt. Ook op de hoge zandruggen werd, hoewel kleinschaliger, het aanwezige hoogveen vergraven. De ondergronden werden echter niet als landbouwgrond in gebruik genomen en veranderden in heidevelden.
 
Dit stukje hoogveen ligt er nog steeds en is begroeid met heide: het draagt nu de naam Jilt Dijksheide. Een bijzonder interessant gebied. Aan de randen van het veen zijn hier en daar nog de sporen te zien van de met ijzer beslagen houten schoppen, waarmee men vroeger het veen afstak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten