Ik had nog een halve biologische pompoen over ( de andere helft is gebruikt voor een heerlijke pompoensoep).
Uit één van mijn favoriete kookboeken weten van (h)eerlijk eten geschreven door Rineke Dijkinga heb ik vanmiddag deze lekkere ontbijtcake gemaakt.
Je zult wel denken heeft ze dan altijd al die ingrediënten in huis? Nee niet alles maar wel veel. Door veel over eten te lezen en wat je daar zoal voor nodig hebt schaf ik kruiden vers en gedroogd, bonen in verschillende soorten ( kikkererwten, bruine bonen, borlotti bonen uit eigen tuin, zwarte bonen, linzen ), meel, oliën, verschillende azijnsoorten etc. aan. Dat ligt keurig in potten in de kelderkast. Dat haal ik in verschillende winkels ook veel bij de Turkse supermarkt jee wat hebben die veel keus. Ga maar eens peterselie of koriander bij de Turk kopen je krijgt 4x zoveel. Ik maak alles zelf er komt geen pakje of zakje aan te pas en het smaakt ook veel beter.
Recept:
Snijd de pompoen doormidden en hol deze met een eetlepel uit. Schil de pompoen, snijd deze in grove stukken en stoom of kook de pompoen gaar. Voeg ca. 1 minuut voor je de pan van het vuur haalt de gedroogde pruimen toe. Laat het weekwater weglopen, doe de kokosolie erbij en pureer het geheel. Voeg de rest van de ingrediënten toe en proef even. Voeg evt. wat cacao, specerijen of een klein beetje kokosbloesemsuiker toe. Doe op het laatst pas de psyllium vezels erdoor. Doe een vel bakpapier in een cakevorm en doe het geheel hierin. Bak de cake ca. 50 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Laat goed afkoelen en verwijder het bakblik/bakpapier. Laat opstijven in de koelkast voor je de cake gaat aansnijden.
- 500 gram pompoen (schoon, zonder schil en pitten)
- 250 gram gedroogde pruimen
- 1 flinke lepel kokosolie extra virgin
- 2 flinke dessertlepels cacao of carobe poeder (ca. 40 gram)
- 2-3 theelepels speculaaskruiden
- 2 theelepels kaneel
- Snufje zout
- ca. 200 gram wat grof gehakte gemengde noten
- Evt. 2 eetlepels zonnebloempitten
- 25 gram kokosbloesemsuiker
- 2 flinke eetlepels boekweitmeel (ca. 40-50 gram)
- 10-12 gram psylliumvezels
Geen opmerkingen:
Een reactie posten