maandag 30 mei 2016

Israëlische gehaktballetjes in een saus van gegrilde aubergine, tomaten en baharat.

 
 
Je kan nog zien waar een slak een hap van de snijbiet heeft gegeten

 

Dit is wat ik gisterochtend op Facebook zag, een recept met heerlijk gekruide gehaktballetjes met peterselie en baharat, in een saus van gegrilde aubergine en, tomatenblokjes en baharat. Dat leek me echt iets om uit te proberen en ja echt heerlijk, ik heb er wel meer baharat aan de saus toegevoegd een koffielepel zelfs.
Het lijkt veel werk maar dat valt reuze mee en met een lekker muziekje erbij heb je voor je er erg in hebt alles staan te sudderen en kan je nog rustig even een half uur (of langer iets anders doen, met een deksel op de pan blijft het wel heet).

voor de gehaktballetjes

  • 1 ui
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels broodkruim 
  • een handje verse peterselie
  • 1 tl baharat (te vervangen door: 1/4 tl kardemom, 1/4 tl kaneel, 1/4 tl gember en 1/4 tl nootmuskaat)

Voor de saus

  • 2 aubergines
  • olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • twee blikken tomatenblokjes
  • 200 ml water
  • 1 koffielepel baharat
  • 200 gram kikkererwten
  • snijbiet (ca. 75 gram)
1. Verwarm de oven voor op 200ºC.
2. Snijd de ui in zo klein mogelijke stukjes. Hak de peterselie fijn. Meng de ui en peterselie met het gehakt, ei, broodkruim, baharat en zout en peper. Kneed het met je handen goed door elkaar. Zet het gehakt voor minimaal 30 minuten in de koelkast.
3. Snijd de aubergines in blokjes van ongeveer 2,5 cm lang. Verdeel de blokjes over een bakplaat en besprenkel met olijfolie en een beetje zout. Bak de aubergines in ongeveer 30 minuten goudbruin.
4. Hak ondertussen de knoflook fijn. Verhit olie in een braadpan of hapjespan en bak de knoflook hier ongeveer 1 minuut in. Voeg dan de tomatenblokjes, het water en de baharat toe. Breng dit aan kook en laat het ongeveer 10 minuten op laag vuur sudderen. Voeg dan de geroosterde aubergines en kikkererwten toe. Breng de saus op smaak met peper en zout. Laat op een zacht vuurtje opstaan, terwijl je verder gaat met de gehakt.
5. Haal het gehakt uit de koelkast en draai hiervan kleine gehaktballetjes, ongeveer ten grootte van een walnoot. Verdeel de gehaktballetjes daarna voorzichtig over de saus. De balletjes moeten helemaal bedekt zijn door de saus, als dat niet lukt voeg je nog wat extra water toe.
6. Verspreid als laatste ook de snijbiet over de gehaktballetjes, je hoeft dit niet door te roeren. De snijbiet slinkt vanzelf en wordt dan deel van de saus. Laat met het deksel op de pan nog ongeveer 30 minuten sudderen, tot de gehaktballetjes gaar zijn. Breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper.
Serveer de saus met couscous, rijst of aardappel(puree).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten