vrijdag 12 februari 2016

Fermenteren en je eigen citroen/gember frisdrank " brouwen "





Fermenteren kan je met van alles doen, bijv. zuurkool dat kent iedereen en van slagroom met een eetlepel karnemelk maak je overheerlijke crème fraîche. Niet dat ik dat heb gedaan, maar daar heb ik over gelezen.
Zelf frisdrank maken mét prik? Het kan! De bubbels ontstaan door de micro-organismen op de gember.
Ik kwam een heel artikel tegen in de allerhande over fermenteren en ik heb de frisdrank gemaakt. 

Wat heb je nodig:

4 cm. verse biologische gember
75 gram rietsuiker
3 citroenen ( schoon geboend)
1/4 theelepel zout

1 liter kraanwater
  1. Rasp de helft van de gember met schil en al fijn. Doe samen met ⅓ van de suiker en 1/10 van het water in de afsluitbare pot. Schud goed door elkaar en draai de deksel weer wat losser. Laat deze ‘gemberstarter’ op kamertemperatuur 7 dagen fermenteren. Schud de pot ‘s ochtends en ‘s avonds goed door, na de deksel goed te hebben dichtgedraaid. Daarna zal de mix bruisen en aangenaam ruiken. De gemberstarter is dan klaar.
  2. Rasp de rest van de gember. Rasp de gele schil van de citroenen en pers de vruchten uit. Doe de rest van het water samen met het citroenrasp, gemberrasp, zout en de rest van de suiker in een pan en breng aan de kook. Neem van het vuur als de suiker is opgelost en laat helemaal afkoelen.
  3. Voeg de gemberstarter en het citroensap toe en zeef het geheel door een fijne zeef. Schenk (eventueel met behulp van een trechter) in de petfles. Zorg dat je ongeveer 3 cm lucht overhoudt boven in de fles. Sluit af met de dop en laat 2 tot 3 dagen op kamertemperatuur fermenteren. De drank is klaar als je de fles bijna niet meer kunt in knijpen. Bewaar maximaal 7 dagen in de koelkast.
    Bereidingstips: 
    De goede bacteriën op biologische gember zorgen na het fermenteren voor de ‘prik’ in de limonade. Deze bacteriën zijn op niet-biologische gember bestreden. Het gebruik van gewone gember heeft dus een heel ander effect.

    Ti
    p: De wachttijd van dit recept is 10 dagen. Je geduld wordt beloond!Mijn ervaring: het is licht mousserend en heerlijk fris van smaak, lekker op een warme zomerdag met blokjes ijs.
  4. Hoeveel suiker zit hier nu in: 75 gram is 15 suikerklontjes, dat is wel veel minder dan in een fles cola want daar zitten 40 suikerklontjes in, in een pakje sap ca. 4 suikerklontjes ( 200 ml) dus in 1 liter sap ook ongeveer 20 suikerklontjes. Verder is dit natuurlijk allemaal vers. Dus ondanks de suiker best een verantwoorde frisdrank voor af en toe.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten