vrijdag 25 september 2015

Pompoen geroosterd met knoflooktenen en feta & pompoenpitten

Ik heb mijn pompoen doormidden gesneden, dat kost wel kracht en geduld, alle pitten eruit gehaald, een helft in de koelkast gelegd voor morgen.
 
Nodig:
Pitten van 1 pompoen,
1 el olijfolie, snufje komijn, snufje kaneel, peper & zout,
snufje chili vlokken.
Spoel alle pitten goed af in een vergiet onder stromend water om alle oranje vezels te verwijderen. Meet de schoongemaakte pitten af in een cup of een koffiekopje en doe de pitten in een soeppannetje. Voeg nu voor iedere cup pompoenpitten die je hebt afgemeten 4 cups water en 2 el zout toe. bijv: 1/2 cup pitten is 2 cups water en 1 el zout. En 1,5 cup pitten is 6 cups water en 3 el zout. Breng het water met de pompoenpitten aan de kook en laat het vervolgens 10 minuten op een zacht vuurtje doorkoken. In de tussentijd: verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Giet de pompoenpitten af en laat ze goed uitlekken. Meng 1 el olijfolie met de komijn, kaneel, peper, zout en chili flakes. spreid de pompoenpitten uit op een bakplaat, bakpapier is niet nodig en het is niet erg dat de pitten nog een beetje nat zijn. Zorg er in ieder geval voor dat ze niet al te nat zijn. Meng het oliemengsel door de pompoenpitten op de bakplaat en meng alles goed door elkaar. Zorg dat de pitten goed uitgespreid zijn. Schuif de bakplaat op het bovenste rek in de oven en rooster ze tot ze beginnen te bruinen. Dit duurt zo'n 5 tot 15 minuten maar is erg afhankelijk van de grootte van de pitten en de oven die je gebruikt. Houdt ze goed in de gaten, je wilt ze niet té bruin hebben. Het kan plotseling hard gaan dus let goed op. Haal de bakplaat uit de oven en laat de pompoenpitten eerst goed afkoelen voordat je ze eet. Eet ze als snack of serveer ze bij salade of soep.





"Ovenheerlijke" pompoenparten met knoflooktenen in de oven.
Spreid de parten pompoen uit op een bakplaat en giet er olijfolie over, strooi er wat zeezout over, even door husselen. Leg er tenen knoflook, heel bolletje tussen, gewoon in de schil. Schuif het in de oven ca. 30 minuten op 200 graden.

Serveer het op bordjes en verkruimel er nog feta over. De pompoen is heerlijk zoet en de knoflook lekker hartig en die knijp je zo uit de schil.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten