woensdag 1 juni 2016

Alles groeit enorm nu, ik heb niet heel veel last van slakken nog

Moestuinbak 1 verschillende groenten naast elkaar

Moestuin bak 1 zoveel verschillende kleine en grote planten

Dit is in de volle grond, groeit toch anders

Salie een keer kopen en je hebt voor jaren kruiden, in het voorjaar knip ik het heel kort terug.

maandag 30 mei 2016

Israëlische gehaktballetjes in een saus van gegrilde aubergine, tomaten en baharat.

 
 
Je kan nog zien waar een slak een hap van de snijbiet heeft gegeten

 

Dit is wat ik gisterochtend op Facebook zag, een recept met heerlijk gekruide gehaktballetjes met peterselie en baharat, in een saus van gegrilde aubergine en, tomatenblokjes en baharat. Dat leek me echt iets om uit te proberen en ja echt heerlijk, ik heb er wel meer baharat aan de saus toegevoegd een koffielepel zelfs.
Het lijkt veel werk maar dat valt reuze mee en met een lekker muziekje erbij heb je voor je er erg in hebt alles staan te sudderen en kan je nog rustig even een half uur (of langer iets anders doen, met een deksel op de pan blijft het wel heet).

voor de gehaktballetjes

  • 1 ui
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels broodkruim 
  • een handje verse peterselie
  • 1 tl baharat (te vervangen door: 1/4 tl kardemom, 1/4 tl kaneel, 1/4 tl gember en 1/4 tl nootmuskaat)

Voor de saus

  • 2 aubergines
  • olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • twee blikken tomatenblokjes
  • 200 ml water
  • 1 koffielepel baharat
  • 200 gram kikkererwten
  • snijbiet (ca. 75 gram)
1. Verwarm de oven voor op 200ºC.
2. Snijd de ui in zo klein mogelijke stukjes. Hak de peterselie fijn. Meng de ui en peterselie met het gehakt, ei, broodkruim, baharat en zout en peper. Kneed het met je handen goed door elkaar. Zet het gehakt voor minimaal 30 minuten in de koelkast.
3. Snijd de aubergines in blokjes van ongeveer 2,5 cm lang. Verdeel de blokjes over een bakplaat en besprenkel met olijfolie en een beetje zout. Bak de aubergines in ongeveer 30 minuten goudbruin.
4. Hak ondertussen de knoflook fijn. Verhit olie in een braadpan of hapjespan en bak de knoflook hier ongeveer 1 minuut in. Voeg dan de tomatenblokjes, het water en de baharat toe. Breng dit aan kook en laat het ongeveer 10 minuten op laag vuur sudderen. Voeg dan de geroosterde aubergines en kikkererwten toe. Breng de saus op smaak met peper en zout. Laat op een zacht vuurtje opstaan, terwijl je verder gaat met de gehakt.
5. Haal het gehakt uit de koelkast en draai hiervan kleine gehaktballetjes, ongeveer ten grootte van een walnoot. Verdeel de gehaktballetjes daarna voorzichtig over de saus. De balletjes moeten helemaal bedekt zijn door de saus, als dat niet lukt voeg je nog wat extra water toe.
6. Verspreid als laatste ook de snijbiet over de gehaktballetjes, je hoeft dit niet door te roeren. De snijbiet slinkt vanzelf en wordt dan deel van de saus. Laat met het deksel op de pan nog ongeveer 30 minuten sudderen, tot de gehaktballetjes gaar zijn. Breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper.
Serveer de saus met couscous, rijst of aardappel(puree).

zaterdag 28 mei 2016

Kringloop

Ja toch snel nog even naar de kringloop in Roden en Tolbert, resultaat:

3 tinnen kommetjes, schaaltjes en een kandelaar voor € 8,45.
De schaal waar de kiwi's inliggen die was helemaal geelwit van binnen dus volgegoten met azijn en een paar uur buiten laten staan en schoon.






dinsdag 24 mei 2016

Courgette verrassend veelzijdig.

Nou voorruit een klein receptje omdat ik het niet kan laten.

spaghetti

Courgette heeft mijn hart veroverd, zo veelzijdig.

- als toastje
- gevuld in de oven
- door de pastasaus
- gegrild
- in een ovenschotel met  aubergine, ui en zoete aardappel
- als spaghetti







Maar ook als groentegerecht:

Snijd de courgette in redelijk dunne plakken en bak het in een laagje kokosolie, besprenkel het met peper en zeezout en voeg een theelepel venkel en een handje rozijnen toe.


te koop bij de Blokker

courgetti met zelfgemaakte pesto van bieslook!

















 





Tijdje geleden dat ik op mijn blog heb geschreven

Ik heb een tijd gedacht ach wie leest dit nu en wat breng ik nu extra op al dat geweld van social media? Ik heb geen uitgesproken mening, heb geen bijzondere boodschap en ben net als mijn profiel een gewone vrouw... maar toch hoor ik af en toe, och er staat niets nieuws meer op je blog, vond het leuk om te lezen, je schrijft wel leuk. Dus vanaf nu ben ik er weer hahahaahha.
Heb ik dan niet meer gekookt en recepten uitgeprobeerd jazeker wel, dat gaat gewoon door, ik herhaal natuurlijk ook de recepten.


Ik heb o.a. humus gemaakt van gedroogde kikkererwten, heerlijk maar ook  tahin en groenteballetjes  ( gisteravond nog ), lekker bbq niet met vlees maar simpel met sardientjes, broodbakmachine aangeschaft bij de kringloop, maar eet nu zoveel mogelijk groenten en fruit, soms vis en weinig koolhydraten.

Druk met mijn moestuintje in de 2 vierkante meter bakken en daarnaast, mijn kippenfamilie is kleiner geworden en weer uitgebreid, achter in de tuin staan de fruitstruikjes, aardbeien en rabarber.
Ik heb een piepklein kweekkasje aangeschaft en daarin kweek ik in potjes de plantjes om ze later uit te zetten.
Ik heb van alles gezaaid en natuurlijk niet opgeschreven waar wat staat en nu kijk ik ernaar en denk tja wat zou dat worden, hmm niet echt handig.


Ik verveel me nooit, haal sinds kort weer boeken op bij de kringloop tegenover ( kosten de boeken maar €1,00 per stuk, zien er schoon en  niet vergeeld uit. Waarom, omdat mijn lief zei jij kan ook nooit eens rustig zitten, ja maar nee idd ik zie altijd van alles wat ik kan of van mezelf moet doen.
Heb in 2 weken alweer 3 boeken gelezen, dat doe ik dan het liefst in het weekeinde of s' avonds. Als ik een boek pak dan kan ik zo lezen alsof ik erbij ben en dan kost het zoveel moeite om het weg te leggen.

Nou wat tekst betreft heb ik de schade wel ingehaald. Nog even een foto toevoegen om de afgelopen tijd weer in te halen.



dit is alweer 2 weken geleden, de boom heeft zijn prachtige bloesem alweer verloren.

Tot snel!


zondag 13 maart 2016

Vegetariër worden niet zo heel gemakkelijk of wel??

Het valt niet mee om vegetariër te worden als de rest van het gezin gewoon ook vlees eet. Ja ik weet het dat is geen excuus dat is gewoon lekker makkelijk.



Dus toen ik dit boek tegenkwam in de kringloop kan ik niet meer terug toch!!!!


Dat betekent gewoon doen.

Even een eindje rijden

Dit had ik vrijdag al gezien, maar nee geen mobiele telefoon mee. Dat heb ik nooit maar nu natuurlijk wel.
Vanmiddag na het klussen in de tuin nog even een eindje rijden in de auto!






Nu wel een foto gemaakt. |

"Vergane glorie en ontluikend groen ".

Zo mooi het contrast.

Heerlijk buiten bezig, terras schoon, olijfboom verpotten, kas in elkaar.

Vandaag was het heerlijk lenteweer, uit de wind heerlijk buiten bezig, ramen gewassen achter.
Tafel, terrasmuur en straat schoon met heet water met soda en groene zeep. Dat werkt echt heel goed, volgend weekeinde tuinbank en terras achter.
Kweekkasje is in elkaar gezet, olijfboom verpot, uitgebloeide bloemen van de hortensia's geknipt.

Was buiten.
Heerlijk koffie buiten gedronken.









vrijdag 12 februari 2016

Biologische shiitake kweekset


Het groeit als paddenstoelen in dit geval heel letterlijk zie hier de foto na 6 dagen.







 
Zaterdag gekocht

Zo zag het eruit

Na 2 dagen  het resultaat van 2x per dag sproeien











Fermenteren en je eigen citroen/gember frisdrank " brouwen "





Fermenteren kan je met van alles doen, bijv. zuurkool dat kent iedereen en van slagroom met een eetlepel karnemelk maak je overheerlijke crème fraîche. Niet dat ik dat heb gedaan, maar daar heb ik over gelezen.
Zelf frisdrank maken mét prik? Het kan! De bubbels ontstaan door de micro-organismen op de gember.
Ik kwam een heel artikel tegen in de allerhande over fermenteren en ik heb de frisdrank gemaakt. 

Wat heb je nodig:

4 cm. verse biologische gember
75 gram rietsuiker
3 citroenen ( schoon geboend)
1/4 theelepel zout

1 liter kraanwater
  1. Rasp de helft van de gember met schil en al fijn. Doe samen met ⅓ van de suiker en 1/10 van het water in de afsluitbare pot. Schud goed door elkaar en draai de deksel weer wat losser. Laat deze ‘gemberstarter’ op kamertemperatuur 7 dagen fermenteren. Schud de pot ‘s ochtends en ‘s avonds goed door, na de deksel goed te hebben dichtgedraaid. Daarna zal de mix bruisen en aangenaam ruiken. De gemberstarter is dan klaar.
  2. Rasp de rest van de gember. Rasp de gele schil van de citroenen en pers de vruchten uit. Doe de rest van het water samen met het citroenrasp, gemberrasp, zout en de rest van de suiker in een pan en breng aan de kook. Neem van het vuur als de suiker is opgelost en laat helemaal afkoelen.
  3. Voeg de gemberstarter en het citroensap toe en zeef het geheel door een fijne zeef. Schenk (eventueel met behulp van een trechter) in de petfles. Zorg dat je ongeveer 3 cm lucht overhoudt boven in de fles. Sluit af met de dop en laat 2 tot 3 dagen op kamertemperatuur fermenteren. De drank is klaar als je de fles bijna niet meer kunt in knijpen. Bewaar maximaal 7 dagen in de koelkast.
    Bereidingstips: 
    De goede bacteriën op biologische gember zorgen na het fermenteren voor de ‘prik’ in de limonade. Deze bacteriën zijn op niet-biologische gember bestreden. Het gebruik van gewone gember heeft dus een heel ander effect.

    Ti
    p: De wachttijd van dit recept is 10 dagen. Je geduld wordt beloond!Mijn ervaring: het is licht mousserend en heerlijk fris van smaak, lekker op een warme zomerdag met blokjes ijs.
  4. Hoeveel suiker zit hier nu in: 75 gram is 15 suikerklontjes, dat is wel veel minder dan in een fles cola want daar zitten 40 suikerklontjes in, in een pakje sap ca. 4 suikerklontjes ( 200 ml) dus in 1 liter sap ook ongeveer 20 suikerklontjes. Verder is dit natuurlijk allemaal vers. Dus ondanks de suiker best een verantwoorde frisdrank voor af en toe.


zaterdag 6 februari 2016

Kringloop vondsten







Deze zaterdag even eruit we hadden beiden de hele week al griep, wel aan het werk maar vanaf 6 uur bank hangen, dekentje over en op tijd naar bed. Net zoals half Nederland geloof ik.
Maar goed het ergste leed is al weer geleden.

Bij de 1e kringloop zag ik niets bijzonders tot we bij de kassa kwamen, daar stond op de toonbank een biologische oesterzwam kweek set!! Ja dat wil ik wel uitproberen natuurlijk.



Het moet op een schaal staan in wat licht bij een temperatuur tussen 15 en 20 graden, tocht is uit den boze en je moet 2x per dag sproeien.
Achter in de kamer kan niet, te veel licht en het tocht door het sleutelgat bij de deur, in de keuken kan ook niet er gaan veel te veel deuren open en dicht dus tocht. Daar is de temperatuur wel wat lager.

Voor in de kamer naast de kast dan maar, nu maar hopen dat het niet al te erg gaat ruiken naar het bos hahahha.

Bij de 2e kringloop heb ik nog een tuinboek gevonden  "geplant"van Andy Sturgeon. Dat sprak me aan omdat op de achterkant geschreven stond:
Over tuinieren met een biertje in je hand en je goede kleren aan. Niks diep spitten en enten. De planten zijn de sterren. Combineer rustig rabarber met Goudsbloemen en schiet niet in de stress door kali meststof.






Hij stimuleert je om aan de slag te gaan en je eigen lapje grond enthousiast tegemoet te treden , of dit nu een plantenbak is of een complete rimboe. Laat je niet afschrikken door wat je nog niet weet, maar ga lekker je gang en geniet van de tuin.

Klinkt goed toch, ik wil ook niet iedere dag verplicht van alles moeten en ik houd me aan geen enkele regel, behalve water geven. Ik zet in de tuin van alles door elkaar en ik raak iedere keer verwonderd door hoe van een zaadje een plant kan groeien en soms enorme planten zoals tomaten en pompoen en courgette. Ik ga dan ook iedere dag kijken hoe groot het is geworden.

Bij de 3e kringloop heb ik het boekje "De natuur van het tuinieren" gekocht, geschreven door Ed Groeneweeghe. Iets met permacultuur, dat sprak me aan maar verder weet ik daar nog niets zinnigs over te vertellen.

.

zondag 24 januari 2016

Rode uien chutney van Jamie Oliver







Gisteren heb ik een kilo prachtige rode uien gekocht, daarvan is er 1 ui gebruikt voor de spaghetti van gisteren en heb ik nog genoeg uien voor de chutney van Jamie Oliver. Die is echt heel lekker ik heb het wel eens eerder gemaakt.

Je kan het gebruiken bij een stuk oude kaas met een lekker glas rode wijn s'avonds of bijv. tussen een lekker broodje hamburger of gewoon een lepel bij een stuk gebraden vlees.

Wat heb je nodig:
olijfolie 1 eetlepel
750 gram rode uien in dunne ringen
4 takjes rozemarijn ( daar de blaadjes van )
4 eetlepels basterd suiker
6 eetlepels rode wijnazijn
300 ml. rode wijn


Je doet de olijfolie met de uienringen en de rozemarijnblaadjes in een pan en na ca 40 minuten op zacht vuur zijn de uien gekarameliseerd.
Dan doe je de suiker met de wijnazijn erbij voor een paar minuten.
De rode wijn toevoegen en op zacht vuur 20 minuten laten pruttelen tot het is ingedikt.

Simpel sodabrood van Jamie Oliver met zelfgemaakte pesto







Ik heb al eens eerder een sodabrood gebakken maar dat was met karnemelk nu doe ik het met halfvolle melk waar citroensap aan is toegevoegd.


Wat heb je nodig:

400 ml. halfvolle melk
citroensap
250 gram bloem en extra
250 gram volkoren meel

1 tl. zuiveringszout

Doe de melk met een scheutje citroensap in een kan en laat even staan.
Voeg de bloem en meel bij elkaar met het zout en het zuiveringszout en meng het.
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
Maak een kuil in het midden en schenk daar de melk bij, kneed met een lepel alles door elkaar, het tijdschrift zegt dat je nu moet kneden met je handen tot een samenhangend deeg maar dat wil niet.

Ik heb het goed vermengt, gestort op de met bloem bestoven en met bakpapier belegde bakplaat, een diep kruis erin gesneden en nogmaals met bloem bestoven. En dan gelijk de oven in.
Het moet in ca. 30 minuten klaar zijn.
Als je het brood eruit haalt moet je op de onderkant kloppen, klinkt het hol dan is het klaar.

Zelf gebakken brood kan je bijna niet bewaren tot de volgende dag, ik in ieder geval niet. Dus verpak ik het per 2 plakken en doe het in de vriezer.





zaterdag 23 januari 2016

Voorraadkast vullen met bio producten

 










We moesten nog even een paar boodschappen doen, ik had nog komijnpoeder nodig. Dat kan je in grotere zakken halen bij de Maxx in Leek.


Lagen daar 0.a. allemaal bio producten afkomstig van de AH, ik heb alles wat ik wil gebruiken meegenomen. Dat komt vanzelf van pas en ik sla het op in de kelder.
En voor de nieuwe lamp is een led lamp die je kan dimmen handig. Die kosten normaal gesproken wel € 10,00 en ze lagen daar voor € 3,50. 

Onderweg bij de snuffelschuur in Enumatil nog een kilootje rode uien voor
€ 0,80 meegenomen.

Bij Wijting in Tolbert nog 2 BK pannen voor samen € 6,00 en klaar nu snel terug naar huis, voor een lekkere kop thee.

Heerlijke uiensoep met salie van Jamie Oliver











 

Ik had gezegd ieder weekeinde iets te koken uit het jaarboek van Jamie Oliver en vandaag heb ik gekozen voor de uiensoep met salie.


Uiensoep is sowieso lekker maar met een handvol salie vers uit de tuin lijkt het me nog lekkerder.
Er worden verschillende soorten uien gebruikt: 3x sjalotten, 5 x rode ui en 3x gewone, dit snijdt je in ringen en doe je samen met 6 klein gesneden tenen knoflook en 1 prei en een handvol salieblaadjes in een pan met een dikke bodem samen met een klont boter en een flinke scheut olijfolie. Voeg flink peper en wat zout toe.

Dit laat je met de deksel schuin op de pan 30 minuten zachtjes bakken, daarna nog 20 minuten zonder deksel en onder af en toe roeren tot de uien zacht en bruin zijn.

Voeg de bouillon toe ( 2 liter groenten bouillon of kippenbouillon )en laat nog 10 - 15 minuten zachtjes koken.

Rooster voor ieder een boterham, doe daarop oude kaas, druppel er wat worcestersaus over met wat salieblaadjes en zet het onder de gril tot de kaas goudbruin is.

Heerlijk soepje met een lekkere plak brood, echt iets voor de vrije zaterdag!

Kringloop Knäckebröd bewaardoos







En de
Knäckebröd bewaardoos die heb ik vandaag gevonden tegenover ons huis bij de kringloop winkel voor € 0,50.

De crackers zijn van de action, heel lekker.

Verse kruiden op de vensterbank

Bieslook, munt, koriander, rozemarijn en 2x basilicum


Verse kruiden in het koelvak van de supermarkt is veel te prijzig, koop af en toe een pot zet het op de vensterbank en je hebt je eigen kruidentuintje binnen handbereik.

Maak bijv. nu een verse pesto, de Lidl had in ieder geval gisteren de basilicum voor maar € 0,59 in de aanbieding. Ga ik vandaag ook doen lekker met stokbrood of door de spaghetti.

vrijdag 22 januari 2016

De eerste groenten en kruiden zaden zijn besteld en binnen!







Voor een kleine moestuin zoals ik heb zijn niet zoveel zaden nodig, ik hoef geen 40 koolplanten of 60 snijbonenplanten.
Twee jaar geleden hebt ik het gekocht bij hobbyzaden.nl maar die is er niet meer. Na even zoeken kwam ik www.levenvandemoestuin.nl tegen en bij haar  kan je van veel soorten zaad ( eigen oogst ) bestellen in een normale hoeveelheid voor  0,50 per zakje. Ze heeft het keurig verpakt met een afbeelding in een zakje en wanneer je moet zaaien staat erop. Ik kreeg ook nog 4 zonnebloemzaden gratis.

Ik heb nog borlotti bonen, pompoenpitten, korianderzaad van vorig jaar. Tomatenzaad koop ik niet net als courgettezaad, je kan net zo goed de lekkerste tomaten kopen daar het zaad uithalen, drogen en poten.
Verder wil ik nog bieten in verschillende soorten en artisjok.

Ik heb nu aan kruiden daslook gekocht, ik heb in de tuin tijm, oregano, peterselie, salie, citroenmelisse. Ik poot straks een pot basilicum, bieslook en rozemarijn van de winkel in de tuin. Dat deed ik vorig jaar ook.

We hebben nog het zaad van de scherpe pepers.

Aan groentezaden heb ik gekocht boomspinazie kan 2 meter hoog worden, snijbiet, rode puntpaprika, bleekselderij en pastinaak.

Ik koop nog plantuitjes en lekkere rode krielaardappelen, gewoon van de Lidl.

Het duurt niet lang meer dan kan het voorzaaien alweer beginnen.