vrijdag 12 februari 2016

Biologische shiitake kweekset


Het groeit als paddenstoelen in dit geval heel letterlijk zie hier de foto na 6 dagen.







 
Zaterdag gekocht

Zo zag het eruit

Na 2 dagen  het resultaat van 2x per dag sproeien











Fermenteren en je eigen citroen/gember frisdrank " brouwen "





Fermenteren kan je met van alles doen, bijv. zuurkool dat kent iedereen en van slagroom met een eetlepel karnemelk maak je overheerlijke crème fraîche. Niet dat ik dat heb gedaan, maar daar heb ik over gelezen.
Zelf frisdrank maken mét prik? Het kan! De bubbels ontstaan door de micro-organismen op de gember.
Ik kwam een heel artikel tegen in de allerhande over fermenteren en ik heb de frisdrank gemaakt. 

Wat heb je nodig:

4 cm. verse biologische gember
75 gram rietsuiker
3 citroenen ( schoon geboend)
1/4 theelepel zout

1 liter kraanwater
  1. Rasp de helft van de gember met schil en al fijn. Doe samen met ⅓ van de suiker en 1/10 van het water in de afsluitbare pot. Schud goed door elkaar en draai de deksel weer wat losser. Laat deze ‘gemberstarter’ op kamertemperatuur 7 dagen fermenteren. Schud de pot ‘s ochtends en ‘s avonds goed door, na de deksel goed te hebben dichtgedraaid. Daarna zal de mix bruisen en aangenaam ruiken. De gemberstarter is dan klaar.
  2. Rasp de rest van de gember. Rasp de gele schil van de citroenen en pers de vruchten uit. Doe de rest van het water samen met het citroenrasp, gemberrasp, zout en de rest van de suiker in een pan en breng aan de kook. Neem van het vuur als de suiker is opgelost en laat helemaal afkoelen.
  3. Voeg de gemberstarter en het citroensap toe en zeef het geheel door een fijne zeef. Schenk (eventueel met behulp van een trechter) in de petfles. Zorg dat je ongeveer 3 cm lucht overhoudt boven in de fles. Sluit af met de dop en laat 2 tot 3 dagen op kamertemperatuur fermenteren. De drank is klaar als je de fles bijna niet meer kunt in knijpen. Bewaar maximaal 7 dagen in de koelkast.
    Bereidingstips: 
    De goede bacteriën op biologische gember zorgen na het fermenteren voor de ‘prik’ in de limonade. Deze bacteriën zijn op niet-biologische gember bestreden. Het gebruik van gewone gember heeft dus een heel ander effect.

    Ti
    p: De wachttijd van dit recept is 10 dagen. Je geduld wordt beloond!Mijn ervaring: het is licht mousserend en heerlijk fris van smaak, lekker op een warme zomerdag met blokjes ijs.
  4. Hoeveel suiker zit hier nu in: 75 gram is 15 suikerklontjes, dat is wel veel minder dan in een fles cola want daar zitten 40 suikerklontjes in, in een pakje sap ca. 4 suikerklontjes ( 200 ml) dus in 1 liter sap ook ongeveer 20 suikerklontjes. Verder is dit natuurlijk allemaal vers. Dus ondanks de suiker best een verantwoorde frisdrank voor af en toe.


zaterdag 6 februari 2016

Kringloop vondsten







Deze zaterdag even eruit we hadden beiden de hele week al griep, wel aan het werk maar vanaf 6 uur bank hangen, dekentje over en op tijd naar bed. Net zoals half Nederland geloof ik.
Maar goed het ergste leed is al weer geleden.

Bij de 1e kringloop zag ik niets bijzonders tot we bij de kassa kwamen, daar stond op de toonbank een biologische oesterzwam kweek set!! Ja dat wil ik wel uitproberen natuurlijk.



Het moet op een schaal staan in wat licht bij een temperatuur tussen 15 en 20 graden, tocht is uit den boze en je moet 2x per dag sproeien.
Achter in de kamer kan niet, te veel licht en het tocht door het sleutelgat bij de deur, in de keuken kan ook niet er gaan veel te veel deuren open en dicht dus tocht. Daar is de temperatuur wel wat lager.

Voor in de kamer naast de kast dan maar, nu maar hopen dat het niet al te erg gaat ruiken naar het bos hahahha.

Bij de 2e kringloop heb ik nog een tuinboek gevonden  "geplant"van Andy Sturgeon. Dat sprak me aan omdat op de achterkant geschreven stond:
Over tuinieren met een biertje in je hand en je goede kleren aan. Niks diep spitten en enten. De planten zijn de sterren. Combineer rustig rabarber met Goudsbloemen en schiet niet in de stress door kali meststof.






Hij stimuleert je om aan de slag te gaan en je eigen lapje grond enthousiast tegemoet te treden , of dit nu een plantenbak is of een complete rimboe. Laat je niet afschrikken door wat je nog niet weet, maar ga lekker je gang en geniet van de tuin.

Klinkt goed toch, ik wil ook niet iedere dag verplicht van alles moeten en ik houd me aan geen enkele regel, behalve water geven. Ik zet in de tuin van alles door elkaar en ik raak iedere keer verwonderd door hoe van een zaadje een plant kan groeien en soms enorme planten zoals tomaten en pompoen en courgette. Ik ga dan ook iedere dag kijken hoe groot het is geworden.

Bij de 3e kringloop heb ik het boekje "De natuur van het tuinieren" gekocht, geschreven door Ed Groeneweeghe. Iets met permacultuur, dat sprak me aan maar verder weet ik daar nog niets zinnigs over te vertellen.

.